Kiseli kupus
Kiseli kupus

Danas ćemo pisati o njegovom veličanstvu KISELOM KUPUSU.

Ponekad nismo svjesni ili smo zaboravili da upravo naše stare i tradicionalne namirnice, kao kiseli kupus, koje su koristili naši stari od davnina, obiluju vitaminima, mineralima, antioksidansima, probioticima i dr. Sve češće se okrećemo ljekarnama u potrazi za dodatcima prehrani, jer nam je tako lakše ili mislimo da ne možemo naći u prirodi dovoljno nutrijenata da podmirimo potrebe našeg tijela.

Međutim, to baš nije točno.

Što nam to nudi kiseli kupus?

Ta namirnica, za koju mnogi misle, da je nužno zlo u zimskim danima, kad se polja i vrtovi „ugase“, te više nemamo šarolik izbor zdravih sezonskih namirnica, nudi nam pregršt zdravlja.  Oduvijek su naši preci kiselili kupus, sušili grah, skladištili krompir i spremali bundeve za duge zimske dane.

Možemo s pravom reći da su oni imali neko intuitivno znanje. Možda nisu učili nutricionizam, možda im nisu bila dostupna znanja o svim vitaminima i mineralima koji su potrebni ljudskom organizmu, za probiotike sigurno nisu ni čuli, ali svejedno su znali.

Dakle, po čemu je kiseli kupus toliko poseban?Kiseli kupus

Za razliku od svježeg kupusa koji je također veoma zdrav, kiseli kupus koji je prošao proces fermentacije, obiluje probiotičkim bakterijama.

To su one dobre bakterije koje štite naš organizam, održava našu mikrofloru, čiste naša crijeva od štetnih mikroorganizama. Probiotička hrana je zbog osiromašenja i slabljenja mikrobioma od ogromne važnosti za zdravlje i održanje čovječanstva. U užem smislu obično se pod pojmom mikrobiom misli na sve mikroorganizme koji nastanjuju naša crijeva, za što je  uvriježen pojam probavna flora ili crijevni mikrobiom. Zdrav i snažan mikrobiom je temelj za imunološki sustav, te su mnoga psihološka stanja i mentalne funkcije pod njegovim utjecajem, kao i hormonska ravnoteža. Daljnje koristi koje nam pruža zdrav i snažan mikrobiom su hranjive tvari koje proizvode neki mikroorganizmi (vitamine A, B1, B2, B3, B6, B12, K, biotin).

Smatra se da je zdravi crijevni mikrobiom neke osobe onaj u kojem je oko 85% korisnih i 15% štetnih mikroorganizama u dinamičnoj ravnoteži.

Tako da nam kiseli kupus može pomoći u održavanju našeg mikrobioma jer obiluje baš tim korisnim mikroorganizmima.

Ova namirnica se uvijek preporučuje uzimati u slučaju nekih bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebice nakon terapije antibioticima ili kemoterapije. Kiseli kupus jako dobro djeluje na želudac i crijeva, odnosno na probavu. Odličan je izbor za čišćenje jetre i krvi, te detoksikaciju našeg organizma. Na kraju treba spomenuti da kiseli kupus jača metabolizam i održava zdravlje kod čovjeka. Posebno se preporučuje djeci, starijima i bolesnima i osobama narušenog zdravstvenog stanja.

Kao i sve ostale namirnice i kupus je najbolje uzgojiti na prirodan način ili kupovati domaće od lokalnih proizvođača, a zašto je to dobro mogli ste pročitati u prošlom blog textu.

Kiseli kupus i rasol najbolje je konzumirati sirov jer tako unosimo sve navedene vitamine, minerale i dobre bakterije u organizam. S time, ne samo da održavamo svoje zdravlje i jačamo imunitet, nego imamo i iznimno osvježavajući obrok.

Za sarmu svi imamo neki svoj recept, kupus sa suhim rebarcima, kobasicom ili krvavicom često se pravi u svakom domaćinstvu, a o kupus flekicama ne trebamo posebno pisati, tako da ćemo se zadržati na svježem kiselom kupusu, tj. sirovom bez termičke obrade kako je najzdraviji.

Evo nekoliko, ne bih ih nazvala receptima, nego više ideja kako kiseli kupus napraviti na zanimljiv način i uvesti malo promjene:

Zdravi recept
Zdravi recepti

KISELI KUPUS NA SALATU

-naribani kupus isperite

-dodajte bućino ulje po želji

-dodajte bućine sjemenke

-po želji dodajte biber ili neki drugi začin

(osim ljekovitih svojstava bućinog ulja, ono je vrlo ukusno i daje posebnu aromu te se ubraja u “delikatesno ulje”).

KISELI KUPUS NA SALATU KAO CJELOVITI OBROK

– 500 g kiselog kupusa (naribanog ili sitno narezanog)

– 200-300 g kuhanog zrna graha (zbog boje lijepo je dodati ljubičasti grah, ali izaberite onaj koji vam je dostupan)

– 1 glavica crvenog luka

– 50 g majoneze

– 3 žlice kajmaka

– biber, kim, limun po želji i ukusu

Kiseli kupus isperite, pomiješajte s lukom i grahom.

Napravite dresing od majoneze, kajmaka i začina po želji (biber, limun, kim).

Dresing prelijte preko salate i lagano izmiješajte. Ostavite pola sata da odstoji, zatim, dobar tek.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

X