Kako preživjeti blagdansko prejedanje i kako očistiti tijelo od prekomjernog uživanja masne i teške hrane, slastica, kolača i pojačanog unosa alkohola kojima smo svi (ili barem većina) skloni tijekom blagdana?

U vrijeme blagdana ima osoba koje jedu umjereno i stvarno im se divim i skidam kapu, međutim ima nas koji smo skloni zabrazditi, kao da nikada više nećemo jesti. Kada prođe blagdansko ludilo, nešto nam klikne u glavi, potaknuto stalnim osjećajem težine, umorom, tijelo nam šalje signale da nešto zaista nije kako treba.
Možda se sjetimo i stati na vagu. Bez obzira pokazuje li vaga neko povećanje kilograma ili ne, tijelo ne griješi i uvijek nam daje do znanja da nešto ne štima. Uvijek treba slušati svoje tijelo, jer ono je programirano da zna što mu odgovara, a što ne.
Vrijeme je da kažemo DOSTA i poduzmemo korake da ozdravimo i duh i tijelo, jer znamo da je „u zdravom tijelu zdrav duh“. Gdje započeti? Prvo moramo očistiti tijelo od toksina. Iako je svaki organ u ljudskom tijelu važan na svoj način, jetra doista zaslužuje posebnu pažnju jer je najveći pročišćivač organizma. Jetra je organ koji obavlja više od 500 funkcija i marljivo čisti krv od toksina. Ako je preopterećen toksinima, što je čest slučaj zbog modernog načina života i loše prehrane, smanjuje se proizvodnja žuči potrebne za razgradnju masti.
Sad ćemo nabrojati neke od namirnica koje su najbolji čistači jetre i tijela općenito – prva pomoć da bi mogli preživjeti blagdansko prejedanje
1. Zeleno lisnato povrće
Domaća blitva, špinat, raštika, kelj i ostale kupusarke mogu se pronaći i u zimskim danima.
Na prvo mjesto stavljamo zeleno lisnato povrće, jer sve povrće s puno klorofila je najbolje i najučinkovitije sredstvo za čišćenje.
Posebno je dobro konzumirati sirovo zeleno povrće u obliku salata, poželjno s malo maslinovog ulja i limunom ili jabučnim octom.
Budući da zeleno lisnato povrće obiluje klorofilom, potpomaže čišćenje organizma od teških metala.
2. Kupus
Poseban naglasak dajemo kiselom kupusu. Odličan je izbor za čišćenje jetre i krvi, te detoksikaciju našeg organizma. Treba spomenuti da kiseli kupus jača metabolizam i održava zdravlje. Posebno se preporučuje djeci, starijima i bolesnima i osobama narušenog zdravstvenog stanja.
Kiseli kupus i rasol najbolje je konzumirati sirove jer tako unosimo sve navedene vitamine, minerale i dobre bakterije u organizam.
Svježi kupus je također vrlo dobar. U 100 g svježeg kupusa nalazi se oko 40 mg vitamina C, što je polovica dnevne preporučene doze.
Čak 92,5 % kupusa čini voda s tek dvadesetak kalorija i preporučuje se osobama na dijeti. Uz to usporava pretvorbu šećera i drugih ugljikohidrata u mast.
3. Češnjak
Češnjak sadrži dosta alicina i selena, prirodnih čistača jetre. Ovaj “prirodni antibiotik” prepun je sumpora, koji potiče rad jetrenih enzima i tako pomaže tijelu da izluči otrove.
4. Orasi
Svi orašasti plodovi dobri su za zdravlje, ali u usporedbi s drugim orašastim plodovima orasi sadrže dvostruko više antioksidansa.
Jedite orahe jer ovi plodovi sadrže aminokiseline koje pomažu jetri da se riješi amonijaka. Ovi orašasti plodovi bogati su i dobro znanim jetrenim pomoćnicima – glutationom te omega-3 masnim kiselinama. Ove masne kiseline izuzetno su važne jer smanjuju trigliceride, čime pomažu radu jetre.
Također, njihova se snaga krije i u tome što snažno štite jetru osoba koje pate od viška kilograma i dijabetesa.
5. Cikla
Sposobnost cikle da čisti jetru od masnoća čini je jednom od savršenih namirnica dostupnih zimi.
Željezo iz cikle je moćno sredstvo za čišćenje organizma od toksina i izgradnju krvi. Upravo zbog toga cikla je efikasna u liječenju mnogih bolesti, uzrokovanih toksinima.
6. Mrkva
Mrkva obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksicinamičnim kiselinama i antocijaninima. Potiče probavu i rad jetre.
Prema nekima mrkvu je najbolje jesti sirovu, dok drugi izvori tvrde da ju je najbolje kratko prokuhati da bi maksimalno iskoristili njene vitamine.
U svakom slučaju nećete pogriješiti jer se beta karoten kratkim kuhanjem neće uništiti.
Mrkvu možete kuhati, pariti, peći, sušiti, te pripremati salate, juhe ili sokove.
7. Jabuka
Zahvaljujući sadržaju pektina (netopivog vlakna koji bubri u doticaju s vodom) u našem želucu jabuka uspijeva postići dodatni osjećaj punoće i sitosti. Time jabuka postaje namirnica izbora prilikom provođenja redukcijskih dijeta, jer služi upravo otklanjanju osjećaja gladi. Svakako bi ovo voće trebalo preporučiti onim osobama koje obožavaju meso i svakodnevno konzumiraju veće količine mesa, jer se njihov organizam dodatno mora “boriti”. Jabuka je neizostavna namirnica kod bilo koje dijete. Budući da sadrži mnogo kalija, potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma pa pogoduje mršavljenju. Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina sadržana u jabuci značajno utječe na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri.
8. Osim gore nabrojanog, moramo dodati maslinovo ulje, šparoge, citruse, zeleni čaj, korijander i mentu, maslačak ili rukolu.
Dobri začini su đumbir, kurkuma i cimet. Iako nisu naše lokalne namirnice, šteta bi bilo ne iskoristiti njihove dobrobiti za zdravlje, a u kombinaciji sa našim domaćim medom postaju neprocjenjive. Znanstvenici potvrđuju da je med vrlo efikasan u liječenju mnogih bolesti, a u kombinaciji s cimetom, postaje smrtonosno oružje protiv virusa, visokog kolesterola i šećera te drugih neprijatelja našeg zdravlja. Konzumiranjem kurkume i meda značajno se poboljšava probava i povećava se aktivnost korisne flore u crijevima.
Sve su to dobro poznata sredstva za čišćenje tijela da bi mogli preživjeti blagdansko prejedanje ali moramo dodati da sve namirnice koje uspijevaju na našim prostorima treba birati domaće, po mogućnosti domaćih proizvođača, koji nisu putovali preko sedam mora i sedam planina do našeg tanjura. Malim koracima treba mijenjati životne navike, izbjegavati razna pakiranja, grickalice, šećer, slatkiše, konzerve. Ne treba biti nutricionist da bi mogao razlučiti što je štetno po zdravlje. Slušajte svoje tijelo. I prošećite, jer hodanje djeluje umirujuće i blagotvorno djeluje na zdravlje.
Poznati recept za čišćenje organizma i jačanje imuniteta možemo pronaći koristeći naše domaće proizvode, evo primjera:
RECEPT:
Uzmimo jednaku količinu
1 mrkva
1 cikla
1 jabuka
Možete odmah napraviti i količinu za nekoliko dana (npr. 1 kg mrkve, 1 kg cikle, 1 kg jabuke). Iscijedite sok od sve tri namirnice. Možete koristiti sokovnik ili malo teži način, ribanjem i cijeđenjem kroz gazu.
Dodajte malo meda i limuna. Svaki dan popiti po jednu čašicu.
Zdravo i ukusno.
Misli zeleno, hrani se lokalno!