Sirutka nastaje kao nusproizvod prilikom izrade sira. Međutim, ako uzmemo u obzir sve blagodati sirutke, možemo reći da to ni u kom slučaju nije nusproizvod, već gotovi proizvod s visoko vrijednim svojstvima. Sirutka postoji koliko postoji proizvodnja sireva, iako se nekad sirutka bacala ili koristila u ishrani životinja. Primjena u ljudskoj prehrani je započela nakon saznanja o njezinoj visokovrijednoj hranjivosti. Danas se sirutka koristi najviše za prehranu sportaša, izdvajanjem proteina kao dodatak prehrani za razvijanje mišića.
Povijest sirutke
Iako se u ne tako davnoj povijesti, sirutka bacala ili jednostavno koristila u ishrani životinja, njena povijest seže iz vrlo davnih vremena. Spominje se u starim tekstovima od prije 8000 godina, kad je počela prva proizvodnja sireva. Prije lončarstva, oružja i oruđa postojao je sir. Tradicija proizvodnje sireva postoji skoro od samih početaka civilizacije. Usponom zemljoradnje stari narodi su počeli pripitomljavati koze i ovce zbog mlijeka i proizvodnje sireva. Do sireva i sirutke, stari narodi su došli slučajno. Pokušavali su čuvati i prenositi mlijeko u telećim želudcima, gdje je došlo do zgrušavanja mlijeka i odvajanja sira od sirutke. Danas nakon skoro 10000 godina, seoska gospodarstva, proizvode sireve na gotovo isti način kao i njihovi preci.
Već je i Hipokrat otkrio blagodati sirutke, te je propisivao sirutku svojim pacijentima za jačanje imuniteta i oporavak od bolesti. Popularnost sirutke nastavila se kroz 17.18.i 19. stoljeće, te su postojale kupelji sa sirutkom i to se koristilo sve do drugog svjetskog rata. Iako se u ta davna vremena nije znao točan sastav sirutke, ljudi su intuitivno spoznali da blagotvorno utječe na zdravlje i imunitet.
Vrste i sastav sirutke
Postoje slatka i kisela sirutka. Slatka se dobiva proizvodnjom tvrdih sireva, tj od slatkog mlijeka kojemu se doda sirilo. Kisela sirutka se dobiva proizvodnjom svježeg sira koji se prirodno kiseli i odvoji od sirutke.
Sastav im je sličan, međutim, blagu prednost dajem kiseloj sirutki, jer je ukusnija, sadrži manje laktoze, više aminokiselina i kalcija i može duže trajati.
Sastav varira od načina proizvodnje. Sadrži laktozu, proteine, minerale, enzime, elektrolite, te vitamine topive u vodi, posebno izdvajamo B skupinu vitamina. Jedna litra sirutke zadovoljava dnevnu potrebu odrasle osobe za B kompleks vitaminima. Izdvajamo vitamin B2 koji joj daje boju te je jako bitan za zdravlje kože, kose, noktiju i jetre. Zbog vrlo malo kalorija, samo 26 kalorija u 1 dl sirutke, pogodna je za konzumaciju pretilih osoba.
Proteini
Proteini sirutke su najvrjedniji proteini za ljudsko zdravlje (albumini i globulini). Proteini sirutke svoju primarnu primjenu nalaze u prehrani sportaša. Naime, sirutka sadrži esencijalne aminokiseline, gradivne komponente proteina te ih odlikuje brza razgradnja i iskoristivost u organizmu. Visoka razina bioraspoloživosti u organizmu moguća je zahvaljujući razgranatim aminokiselinama leucinu, izoleucinu i valinu koje mišići mogu gotovo odmah koristiti prilikom intenzivne tjelesne aktivnosti, no ne smije se zanemariti poboljšanje u sastavu tijela i kod osoba koje ne vježbaju, ali imaju smanjeni unos kalorija.
Vitamini i minerali
Glavni su joj sastojci kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini, vrijedni enzimi i aminokiseline. Od vitamina sirutka sadrži najviše vitamina topljivih u vodi, dok količina vitamina topljivih u mastima ovisi o količini masti koja zaostaje u proizvodnji sira. Drži se da jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe odrasle osobe za vitaminima B kompleksa.
Koje su blagodati sirutke i za što ju koristimo?
Bolesti jetre
Sirutka je jedan od najboljih prirodnih lijekova za jetru. Blagonaklono djeluje kod ciroze jetre, hepatitisa, masne jetre, raznih oštećenja zbog konzumacije alkohola, lijekova ili nepravilne ishrane. Želite li pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti jest da posegnete za čašom sirutke. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji opskrbljuje organizam aminokiselinama zvanima BCAA koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije.
Izgradnja mišića i pomoć pri mršavljenju
Već smo pisali da sirutka u 100g sadrži samo 26 kalorija, tako da je pogodna namirnica kod raznih dijeta. Osim toga, proteini iz sirutke sudjeluju u izgradnji mišića što doprinosi mršavljenju. Uz to i daje osjećaj sitosti i umanjuje apetit te je vrlo korisna kod redukcijskih dijeta. Zbog svojih hranjivih sastojaka, vitamina i minerala, a siromašna je mastima, hrani naše tijelo potrebnim tvarima i pomaže održavanju ili skidanju viška kilograma.

Smanjuje stres i osjećaj umora
Sirutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i kroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.
Snižava krvni tlak i masnoće u krvi
Sirutka se preporučuje ljudima koji imaju problema s povišenim masnoćama u krvi koje ne uspijevaju kontrolirati lijekovima i prehranom. Naime, sirutka kod gotovo svih ljudi regulira povišeni kolesterol i trigliceride nakon nekoliko tjedana redovita konzumiranja. Redovito konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvožilnog sustava jer smanjuje razinu glukozu u krvi i krvni pritisak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.
Regulira rad crijeva
Kod čestih proljeva ili ako patite od nadutosti i zatvora, sirutka će vam uveliko pomoći u pravilnom radu crijeva jer smanjuje prekomjerno nakupljanje loših bakterija i gljivica, te razvoj dobrih bakterija.
Redovitim uzimanjem sirutke održavate imunitet, činite dobro za svoje zdravlje, a uz to imate ugodan napitak, posebno u ljetnim mjesecima. Ako baš niste ljubitelj okusa sirutke, možete s njom pripremiti smoothie s dodatkom svježeg voća, povrća i meda. Tijelo će vam biti zahvalno.
Dakle ukratko:
Ako od mlijeka dobijemo sir, putar, vrhnje i što sve ne, na kraju svih procesa ostane nam sirutka. I sad svi govore o zdravlju, nutritivnim vrijednostima i svemu ostalome (svih derivata iz mlijeka, a naročito sirutke…) . Može li mi netko pojasniti: Je li jednaka korist za čovjeka ako popije 1 l mlijeka, ili ako pojede sve prerađevine (gore navedene) od te iste 1 l. mlijeka? Jer ako nije, od kuda dolaze sve kvalitete od novonastalih proizvoda, koje već nisu sadržane u mlijeku?
LP
Dražen
Sirutka sadrži oko 93 posto vode, a prilikom procesa nastanka sira, u nju prelazi oko 50 posto suhe tvari mlijeka.
– Najveći dio suhe tvari sirutke čini laktoza, nakon čega slijede proteini sirutke, mineralne tvari, naročito kalcija i fosfora te vitamini B skupine. S druge strane, sadrži iznimno male količine mliječne masti pa je niske energetske vrijednosti. Smatra se da bi litra i pol sirutke mogla zadovoljiti dnevnu potrebu organizma za riboflavinom (vitamin B2) od kojeg potječe njezina žuto-zelena boja te sve potrebe za kalcijem. Isto tako litrom i pol sirutke dnevno u naš organizam unesemo dovoljne količine svih esencijalnih aminokiselina – kaže dr. Barukčić dodajući da je najzastupljeniji sastojak u suhoj tvari sirutke laktoza, koja je najvećem dijelu populacije lako probavljiva.
Dr. Barukčić i dodaje da su biološki najvrjedniji sastojci sirutke proteini.U odnosu na kazein koji je većinski protein mlijeka, proteini sirutke su puno manji, jednostavnije građe i sadrže više esencijalnih aminokiselina te su stoga lakše probavljivi. Općenito, gledajući s nutritivnog aspekta to su najvrjedniji proteini, što zahvaljuju visokom udjelu esencijalnih aminokiselina, prvenstveno lizina, cisteina i metionina.
Neko ne čita sa razumijevanjem!
Kako mlijeko nije samo bijela tekućina već skup hranjivih sastojaka koji u dodiru sa zrakom ili drugim kemijskim reagensima ili bakterijama mogu potaknuti bezbroj procesa, pa tako nastaju i razni sortirani nusproizvodi.
A na čovjeku je da se bazira što od tih proizvoda treba i koristi.
Proteine, masnoće, šećere itd, itd…..
A to su ti krajnji proizvodi od mlijeka, naravno uz određene gubitke u procesu proizvodnje.